HSP/HSS wat is het verschil?

HSP/HSS: het meest wordt het omschreven als: “Je leeft met een voet op het gaspedaal en met de ander op de rem.” 
Veel mensen denken vaak dat de HSSer alleen diegene is die parachute springt of Bungeejumpt, maar het zit anders in elkaar.
Het kan ook zijn dat jij iedere 3 a 4  jaar van baan verandert en op deze manier de spanning ervoor jezelf inhoudt.

Ik ben zelf ook HSP/HSSer. Ik kwam er bijvoorbeeld achter tijdens de eerste lockdownperiode dat ik zonder dat ik mij hiervan bewust was, 4/5 onlinecursussen had aangeschaft. Dit alles had ik gedaan om vooral ook maar mijn brein te blijven prikkelen.

Als je een HSP/HSS’er bent, oftewel een HSS’er, kan het intern voelen alsof je constant in strijd bent met jezelf. Je kunt je onrustig voelen. Aan de ene kant wil je actie en er op uit en aan de andere kant heb je juist behoefte aan rust. Dat is de HSP kant die je ook hebt, maar die behoorlijk verwarrend kan zijn. 

 

Waar staat HSP/HSS voor?

HSS staat voor Hoogsensitief persoon met een Sterke behoefte aan nieuwe en intense Ervaringen. Je hebt als HSP HSS-er naast je gevoeligheid voor prikkels ook een sterke drang naar avontuur, opwinding en uitdaging.

Je bent op zoek naar nieuwe en onbekende ervaringen, omdat je snel verveeld raakt als je steeds voor je gevoel hetzelfde doet. Andere benamingen voor HSS, zijn een High Sensation Seeker of een prikkelzoekend hooggevoelig persoon of een thrillseeker.

 

Hoe herken je HSP/HSS?

Vaak wordt er ook gedacht dat een HSSer niet goed nadenkt, maar niks is minder waar. Ze overdenken de situatie razendsnel. De sensatie die het geeft weegt dan niet af tegen het niet doen.

Vaak wordt gedacht dat HSSers Extravert zijn, maar het kunnen ook introverte mensen zijn, of juist ambiverte mensen en dan ben je een mix van beide.

Een hoogsensitief persoon ervaart prikkels intenser dan de meeste andere mensen, wat zowel positieve als negatieve kanten kan hebben. Een HSS is iemand die, naast hoogsensitiviteit, ook een sterke behoefte heeft aan nieuwe en spannende ervaringen.

Welke kenmerken heeft HSP/HSS?

Een combinatie van HSP en HSS is een lastige. Je bent een hooggevoelig persoon, in combinatie met een grote levendigheid.

Mensen met een HSS-profiel hebben vaak een avontuurlijke geest en zijn bereid risico’s te nemen. Je bent niet bang om nieuwe situaties aan te gaan en je kunt goed omgaan met onzekerheid en verandering. Ze zijn vaak creatief en hebben een sterke verbeeldingskracht, waardoor ze op zoek zijn naar manieren om nieuwe en spannende ervaringen op te doen.

Het HSS-profiel kan zich op verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van de persoon.
Sommige HSSers hebben bijvoorbeeld een sterke behoefte aan fysieke uitdagingen, zoals extreme sporten, terwijl anderen zich meer richten op intellectuele uitdagingen, zoals het leren van nieuwe vaardigheden of het ontdekken van nieuwe ideeën en perspectieven. Deze variant ben ik dus.

Een belangrijk kenmerk van HSS is dat ze vaak op zoek zijn naar een “kick” of “flow”, waarbij ze zich volledig onderdompelen in een activiteit en de tijd lijkt te vliegen. Ze hebben vaak meer stimulatie nodig dan de gemiddelde persoon om zich voldaan te voelen en hebben de neiging om zich snel te vervelen met dagelijkse routines.

HSP/HSS is geen stoornis: er is niks mis met je

Het is belangrijk om op te merken dat HSS geen stoornis is, maar een persoonlijkheidskenmerk dat zowel positieve als negatieve kanten kan hebben.

Mensen met een HSS-profiel hebben vaak unieke talenten en zijn waardevol voor de samenleving, maar kunnen ook problemen ervaren als hun behoefte aan avontuur en stimulatie niet wordt vervuld.

Tevens kan het zijn dat je als HSSer aangezien wordt als ADHDer, omdat het voor de buitenwereld kan lijken alsof je ADHOC overal op reageert.

De eigenschappen van HSP/HSS op een rij:

 • Snel verveeld
 • Op zoek naar avontuur, opwinding en uitdaging
 • Grote wilskracht
 • Je zoekt grenzen op
 • Je bent nieuwsgierig en ondernemend
 • Je bent ongeduldig
 • Je vindt het niet erg om in het middelpunt te staan en kan hier ook van genieten.
 • Je komt extravert over. Soms TE
 • Je kunt er slecht tegen als het niet gaat zoals jij het graag wilt.
 • Vaak ben je je helemaal niet bewust van je HSP kant, omdat je niet in dat plaatje past.

Vandaar dat ik ook denk dat er veel meer ondernemers of directeuren HSS zijn, zonder dat ze zich hier bewust van zijn.

Wat is DE belangrijkste oplossing? 

Er is geen eenduidige oplossing. Wat wel heel belangrijk is, is BALANS.  

Wat is jouw balans tussen de prikkels en de rust??

 • Herken je behoeften: Het is belangrijk om te beseffen dat je HSS bent en wat dit voor jou betekent.
 • Ken jezelf, het lijkt een open deur, maar als jij niet weet dat je een HSSer bent en hoe het voor jou werkt, dan kan het hier mislopen.
 • Zoek een evenwicht: Het is belangrijk om een balans te vinden tussen de behoefte aan avontuur en stimulatie en de behoefte aan rust en ontspanning. Dus plan ook tijd in, waar je voor jouw gevoel weinig doet.
 • Kies gezonde manieren om te ontspannen. Om jezelf te helpen ontspannen en tot rust te komen, kun je kiezen voor gezonde ontspanningsactiviteiten, zoals yoga, meditatie, wandelen in de natuur, of tijd doorbrengen met vrienden en familie.
 • Leg uit aan anderen hoe het voor jou werkt, mits je hier goed bij voelt. 

Tot slot, mocht je meer informatie willen of denk je nu ik kan hier wel wat hulp bij gebruiken? Reageer gerust of neem contact met mij op.