“High Sensation Seeker” “Wat zeg je? Wat is dat?”

“Hoogsensitiviteit is een aangeboren temperament met een grote gevoeligheid voor (interne en externe) stimuli en het diepgaand verwerken van en sterk reageren op deze informatie” 

Esther Bergsma

Wist je dat 1 op de 5 personen hoogsensitief is? En wist je dat er binnen de groep hoogsensitieve personen ook een onderverdeling is?

Dat is de High Sensationseeker – afgekort, de HSS’er. Dit zijn mensen die met hun ene voet op het gaspedaal staan en met hun andere voet op de rem. Ze zoeken steeds nieuwe prikkels op en hebben deze ook nodig. Doen ze dit niet dan komen ze in een staat van onderprikkeling. Aangezien hier nog niet zo heel veel bekend over is, lijken de symptomen heel erg op overprikkeling. Het is dus constant zoeken naar een balans, een evenwicht. Dit is een van de lastigste dingen voor een HSS.

Vaak wordt gedacht dat je als HSSer van extreme sporten houdt, zoals bungyjumpen of parachutespringen. Het HSS gedeelte zit hem in het op zoek gaan naar nieuwe prikkels. Alleen het gaat op de nieuwe ervaringen en deze hoeven niet altijd in een hele extreme kick te zitten.

 

Hieronder schematisch welke 4 types hoogsensitieve personen er zijn.

“De hoogsensitieve HSS’er is hoogsensitief en heeft een sterke drive naar vernieuwing en verandering of fysieke ervaringen die intense gevoelservaringen geven. Is snel verveeld en vermijdt sleur, routine en verveling en vertoont meestal één of meer kenmerken van ontremming.”

Saskia Klaaysen

Uit “Prikkels bijten niet” Saskia Klaayssen